Young Wells Williams P.A.

Young Wells Williams P.A.

Relocating to a mixed use development gave Young Wells the opportunity to make a fresh impression and embrace change.  Their new offices incorporate the flavor of the traditional in a contemporary way.  Cherry paneling and millwork, and granite flooring mesh easily with wood slat acoustical ceilings, textured glass,  and sleek, energy efficient light fixtures.  Side lites at the offices, and obscure glass at the conference spaces provide borrowed light for the interior areas and allow occupants to experience outdoor views.  The furniture offers comfortable technology support and a relaxed feel.  In the open administrative work area both the systems furniture workstations and the ceiling utilize components of various heights to add interest and volume.

 

College Hill Missionary Baptist Church Additions

College Hill MB Church is a historic presence in west Jackson and is an anchor for the community. The church committed to remaining on their existing site, even though space was lacking. CCD worked with the church to add a new sanctuary and classroom addition, which meant removing the existing sanctuary. The architectural design fits within the traditional scale of the neighboring houses, with a bell tower accenting the street corner. The church’s existing stained glass windows are incorporated into the design. A welcome center at the front entrance opens up to the community with large windows.

Welcome Commons for New Vision Fellowship

CCD worked with New Vision Fellowship to create a welcoming space for church members, their families, and visitors to meet and share their faith in an informal setting. In the light-filled Welcome Commons, church members can engage with each other before and after a church service.  The Welcome Commons also provides an alternative to the existing Fellowship Hall for church functions.

The Oaks House Museum

The Oaks House Museum (Boyd House) is one of the oldest residences in Jackson and was home to Mayor James Boyd, his wife Eliza Ellis Boyd, and their family. The museum preserves and interprets the circa 1853 Oaks House, its collection, and grounds, to depict the life of a middle-class family on a mid-19th-century urban farmstead. Working with The Colonial Dames of America and the Oaks House Museum Corporation,  Canizaro Cawthon Davis designed a new media presentation room within a 20th century addition, inserted a handicapped accessible toilet and a small office, and designed a concealed fire sprinkler system to protect the building. The work was hidden in secondary spaces to minimally impact the historic structure.

Student Center – Pinelake Reservoir Campus

42,135 SF

1 Story

The Student Center at Pinelake’s Reservoir Campus is multi-purpose building designed to meet a variety of large assembly needs for one of the fastest growing congregations in the southeast.  The primary spaces within the building are The Venue and The Forum and both include state of the art sound, lighting, and video systems.  The Venue is an 800 seat theater and The Forum seats up to 450 at round tables, includes a 175 foot wide stage, and can be subdivided into 3 smaller meeting rooms.  A large Commons with a north facing glass wall opens onto a wide porch that connects the existing main building and gymnasium.  The exterior design includes stone, metal panels, stucco, glass, large plazas and an outdoor baptistry.

 

Vicksburg Interpretive Center / Catfish Row Museum

The Vicksburg Interpretive Center / Catfish Row Museum breaths new life into an existing downtown building on Washington Street. Canizaro Cawthon Davis has worked with the exhibit designer and building committee to allow early occupancy as they continue their fundraising. The building exterior is being renovated with a new canopy and storefront that interpret the historic storefront with a contemporary touch. Phase One of the construction includes a partial interior renovation for a research center. Phase Two will include a total exterior and interior renovation and will include offices, meeting space, and exhibits.

Holy Cross Catholic Church

Area: 2500 SF

Holy Cross Catholic Church in Philadelphia, Mississippi needed help with a deteriorating, out of
date church. Canizaro Cawthon Davis was able to solve the technical, liturgical, and aesthetic
issues to give the church a new life while respecting the style of the original building.

Pass Christian City Hall & Library

Recovery from destruction of Hurricane Katrina required the city of Pass Christian develop a new city municipal complex. More than just functional buildings, the city wanted to express the spirit and resilience of its citizens. The buildings were creatively master planned and designed to create a courtyard, around which the buildings were placed. The design recalls the traditional architecture of previous buildings. The City Hall fronts onto the beach, the City board room is at the center of the complex and the library anchors the other side. All the buildings are connected by a colonnade.

Flora United Methodist Church

The expansion and renovation of Flora United Methodist Church enabled the church to meet the challenge of serving a growing congregation while maintaining the heritage of their existing sanctuary. A new sanctuary was added that increased their seating capacity from 125 to 330 attendees and the existing sanctuary was repurposed to be a welcome center that includes an information station, restrooms, and seating areas. The existing sanctuary holds important life memories for many of the church members so care was taken when renovating to keep elements of the space’s original character including the stained glass windows, lighting, woodwork, and its role as the front door of the church.

Mississippi Sports Medicine and Orthopaedic Center

Area: 49,000 SF
Located on a major highway, this contemporary building promotes and identifies Mississippi Sports Medicine and Orthopaedic Center. The building includes clinic, surgery, and office space and an adjacent renovated building provides therapy space. The double height entrance and lobby provide a comfortable open waiting area with high ceilings and natural light. The clinic and imaging areas are on one side of the entrance lobby with the surgery center and general offices on the other. Spaces are arranged and designed for a pleasant experience for patients while serving staff efficiently to provide the best care.